Heinä heiluu Heinävedellä

Vieraslajikasvien poisto on käynnissä

Heinä heiluu nyt ihan kirjaimellisesti, sillä puistoissa ja kunnan tonteilla liikkuu nuoria ja vanhempiakin ympäristönhoitajia niittämässä heinikoita ja leikkaamassa nurmikoita, kitkemässä istutuksia ja poistamassa vieraslajikasvustoja.

Hasumäen puisto, Pikkulinpuisto ja satama on puhdistettu jo kahdesti, ja hoito jatkuu elokuun loppuun saakka säännöllisin välein. Nyt on käynnistetty myös vieraslajikasvien poisto alkaen lupiineista, jotka alkavat jo lopetella kukintaansa. Kunnan vuokra-asuntojen tonttien lisäksi käydään läpi kevyenliikenteen väylien reunat välillä Pääskyvuoren risteuys- teollisuusalue. Tiealueelle ei tiimimme mene, koska työntekijöillä ei ole vaadittavia tietyölupia.

lupine-5236103_1280
Lupiini
himalayan-balsam-60232_1280
Jättipalsami

Tärkeää on saada kukinnot poikki ja estää siementen kehittyminen, ja levittäytyminen edelleen. Aikaa ja tekijöitä on vähän, joten työn nopeuttamiseksi kasvustot katkotaan ja läjitetään, sekä kuljetetaan maankaatopaikalle peitettynä maatumaan. 

Toivomme, että kaikissa kylissä, kodeissa ja yrityksissä myös herätään yhteiseen talkoiluun, jotta saisimme jättipalsamit ja lupiinit pikkuhiljaa kuriin kylänraiteilta, sillä kunnan puolesta ei yksityisille tonteille voida mennä. Tässä vaiheessa kukintaa olisi jo hyvä säkittää katkotut kukat, mutta toivotaan, että säännöllinen hoito jatkossakin paikkaa sitä, että jokunen siemen voi kasapaikalle jäädä itämäänkin.

Loppuviikolla ja ensi viikolla alkaa jättipalsamien poisto. Nämä tullaan keräämään, murskaamaan ja kokoamaan tiiviisiin kasoihin maatumaan, elleivät ehdi kukintaansa vielä aloittaa. Varsinkin lähellä ojia tai muuta vesialuetta kukat on syytä poimia ja säkittää tai kasata kauemmas paikkaan, mistä vesi ei siemeniä kuljeta eteenpäin. Tänä kesänä tehdään vielä kaksi täydentävää kierrosta vieraslajien poistoon, kun kukkia uudelleen muodostuu. Ensi kesänä toivottavasti pääsemme aloittamaan jo hieman aiemmin ja tulos on vieläkin parempi.

Kylien hanketoiminta on saanut tuulta alleen

Joensuun seudun Leader ry:ltä voivat yhdistykset hakea toimintansa kehittämiseen hankeavustuksia, joissa on korkeat avustusprosentit. Kehittämishankkeille on mahdollista saada 90% tuki ja investoinneille 75% tuki. Yhdistyksille suunnatussa pienhake – mallissa hankkeet voivat olla suuruudeltaan 1000-8000 euroa, ja näissä hankkeen tuki maksetaan suunnitelmien mukaisten, toteutuneiden toimenpiteiden perusteella, kuittiruljanssia ei tarvita. Mikäli yhdistyksellänne olisi tarvetta pienesti kehittää esimerkiksi kylälle kotisivuja, kunnostaa kylätaloja tai miettiä jotakin uutta palvelua kylälle, tulen mielelläni maksutta auttamaan idean muotoilussa rahoitettavaan kuntoon ja hankehakemuksen tekemisessä.

Aktiiviset kylät näyttävät esimerkkiä

Vihtarin kyläkartanon miljööseen sijoittuva matkailun kehittämishanke on jo saanut rahoittajalta vihreää valoa ja siellä kehittämistoimintaa ollaan polkaisemassa liikkeelle vauhdikkaasti. Hankkeesta ja kylän toiminnasta lisätietoa löytyy Visitheinavesi – sivujen Vihtarin Kylä ja Kyläkartano – sivulta.  

Kerma-Sappu-Pölläkkä -kyläyhdistys valmistelee myös parhaillaan hankehakemusta digitaalisten palvelujen parantamiseksi ja Kerma-talon sekä Kermanvirranrannan leiripaikan ja Kermankosken kioskin ehostamiseen paremmin matkailijoita palvelemaan.

Uusi hankekoordinaattori
Pohjoisen Saimaan hankkeelle

Tervehdys, olen Anni Kauppila, alun perin Kanta-Hämeestä kotoisin oleva kehittämishenkinen matkailualan asiantuntija. Työskentelen hankekoordinaattorina Pohjoisen Saimaan kehittäminen osana Lakelandia -hankkeessa, ja päävastuuseeni kuuluu kiinnostavien, kattavien ja vastuullisten pyöräily- sekä vesistömatkailureittien suunnittelu ja toteuttaminen Heinäveden, Liperin sekä Rääkkylän alueella. Minua saa tulla moikkaamaan Heinäveden kunnanvirastolle tai olla yhteydessä puhelimen tai sähköpostin välityksellä. Jutellaan lisää ja tehdään yhdessä parhaat mahdolliset matkailureitit!

 

Puh. 050-453 4402, sähköposti: anni.kauppila@heinavesi.fi

Jaa: